1
History::
Central Asia
فروریزی ایران ساسانی نه تنها برای شش سده، کشورمان را باجگزار خلافتهای اسلامیمدینه و پس از آن شام و بغداد نمود بلکه راه را برای تاخت و تاز قبایل بدوی و نیمه بدوی آسیای میانه در سده های ده تا پانزده میلادی هموار کرد.
خود چگونگی گشوده شدن شهرهای ایران و رفتار پیروزمندان عرب با شکست خوردگان ایرانی و تشنگی آنان در غارت دارایی مردم نگون بخت و به بردگی گرفتن فرزندان و زنان ایرانی از قادسیه تا فرارود (بخش ایرانی تبار آسیای میانه) که در گزارشهای تاریخ نویسان مسلمان دیده میشود، نشانگر بی پایگی و ناراستی این گونه تفسیرهاست.
از آنجایی که ایرانیان برای چندین سده در زیر چیرگی مستقیم و غیر مستقیم خلافت عربی-اسلامیبسر بردند و با یورش مغولان و در پی از میان رفتن خلافت عباسی، به زیر یوغ کامل خاندانهای زردپوست آسیای میانه افتادند، دیگر هیچگاه به یک نیروی تعیین کننده و کشوری مقتدر در ردهی جهانی تبدیل نشدند.
مغولها نخست به باختر چین تاختند و در سال ۱٢۱۸ به آسیای میانه و خراسان لشگر کشیدند و تا سال ۱٢۵۱ بر همهی ایران چیره شدند.
«گیرشمن»، باستان شناس سرشناس فرانسوی بر این باور بود که تاثیر معماری ایران ساسانی نه تنها در بیزانس و اروپا آشکار بوده است، بلکه دامنهی گسترش آن به هند و آسیای میانه در خاور نیز رسیده بوده است.
واژگان شبکه مترجمین ایران